Правилният начин да се справиш с Нетърпеливостта

Често наблюдавам огромни обърквания между търпение и чакане, както между търпение и грешна стратегия. Нека влезем в дълбочина, тъй като именно тук много често се къса нишката и ние губим мотивация да продължим.

Търпение и Чакане

Не трябва да бъркаме тези двете! Търпението ни дава спокойствието, с което можем да чакаме, но за да бъдем успешни и щастливи, не е необходимо да чакаме, защото когато чакаме, ние не поемаме отговорност и не предприемаме действия за своя успех, ние просто го чакаме.

Успехът не се чака, той се създава!

Когато работиш всеки ден за целите си, мечтите си, ти създаваш благоприятна среда за успеха. Трябва обаче да притежаваме нужното търпение, за да завъртим колелото на успеха. Също така трябва да имаме и добра стратегия, като не пропускаме да си осигурим и добра обратна връзка, за да сме наясно дали нещата, които правим, ни приближават към целта.

Когато започнах да правя първите си безплатни видеа в социалните мрежи, никой не ме гледаше, но въпреки това аз продължих. Седмица по-късно имаше по двама-трима, които ме гледаха, и постепенно тази бройка нарастваше. Години по-късно с екипа ми достигаме до 3 милиона българи и от тази година започнахме да правим това и в чужбина, където, както се досещаш, процесът е същият.

В момента ме гледат едва по няколко души, макар че имам огромен опит и много добър екип. Въпреки всичко това аз, както и екипът трябва да си изработим (създадем) успеха, като служим на другите, без да се притесняваме, че в началото няма да сме много добри или ще бъдем прекалено малки. Не сравнявай себе си с другите, защото това е най-бързият и ефикасен начин да страдаш.

Сравнявай себе си със себе си вчера, миналата седмица и миналия месец и наблюдавай, и измервай растежа си! 

Колкото е важно търпението да работим и да започнем, преди да сме готови, да стартираме от малкото, толкова е важна и обратната връзка дали прогресираме, седим на едно място или регресираме. Наблюдавам и хора, които нямат стратегия и не отчитат обратната връзка от своите действия. Виждам хора, които също правят видеа от години, но тези видеа не достигат до никого. Причините за това са много и за тях обръщам подробно внимание в детайли в бизнес събитията си. При всички положения ние трябва да сме способни да променим действията, които не работят.

Действията водят до резултати, резултатите водят до обратна връзка дали сме на правия път, или не сме! Многото действия водят до много резултати, които водят до много по-силна обратна връзка, и то за много по-кратко време. Това правих и продължавам да правя и аз – много действия (работа) и преценка на фона на резултатите дали действията са били малко, или стратегията не ни е била добра. Когато обаче действаме (работим) малко, е много по-трудно да видим и измерим резултатите и съответно да сменим подхода.

Нека отново дам пример! Ако си бях казал, както повечето хора, че ще правя по две видеа на седмица в социалните мрежи и те ще са не по-дълги от 15 секунди, защото хората не задържат за дълго вниманието си на едно нещо, това би означавало да правя по 2 минути съдържание на месец. Какво би станало, ако Иван прави по 2 минути съдържание под формата на видеа на месец, докато ние правим по 1 час на ден?! За един месец Иван ще е прекарал 2 минути пред камерата, а ние – 30 часа. Това значи, че Иван ще придобие нашия ежедневен опит за 2 години и половина (30 месеца). След тези 2 години и половина Иван отива на интервю в телевизията или прави първото си събитие и е изключително притеснен, пък ние имаме вече близо 1000 часа опит и това за нас е ежедневие.

Когато влизам в нещо, аз го правя ударно, започвам, преди да съм готов, и използвам всички възможни ресурси, с които разполагам. Не ме е страх, че ще падна, понеже съм наясно, че няма как да падна от много високо, все пак повечето от нас сме под 2 метра високи…

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *