Как да бъдем по-продуктивни?

За да бъдем продуктивни обаче, първо, трябва да разберем четирите нива на времето, след което да изградим собствена стратегия, чрез която да постигнем желаните резултати. Но нека започнем от най-важното – от разбирането и структурирането на своето време с…

4-ТЕ НИВА НА ВРЕМЕТО

Осъзнавайки четирите нива на времето, ще можем да заменим заетостта с продуктивност и да постигнем желаните резултати много по-бързо и с много по-малко усилие, защото буквално ще освободим ръчната спирачка, която ни е задържала толкова дълго време.

Ще разглеждаме нивата отзад напред, тъй като именно четвъртото ниво отнема най-много от нашите фокус, енергия и ентусиазъм, това е ръчната спирачка, която трябва да освободим още преди да тръгнем. Тя е известна като…

Зоната на бягство 

Както се подразбира и от самото име, това е зоната, в която буквално бягаме от живота и всичко случващо се в него. Различните хора бягат по различен начин, някои го правят чрез алкохол, цигари, наркотици, други – чрез компютърни игри, социални мрежи и гледане на телевизия. Тъй като най-често тези процеси се случват напълно несъзнателно, именно хората, които непрекъснато повтарят, че нямат време, всъщност нямат стратегия за времето си. Те не си дават сметка, не измерват как прекарват своето време. По личните си консултации съм имал безброй случаи, в които дори много успешни хора са ми казвали, че наистина нямат никакво време. Когато обаче разберат за 4-те нива и най-вече започнем да измерваме, тогава даже не е нужно да говоря, защото когато числата говорят, експертите мълчат, а умните хора слушат. 

Зоната на бягство се характеризира с неща, които не са спешни и не са важни. Ние най-често прекарваме времето си в тази зона, за да избягаме от проблемите, трудностите и предизвикателствата, но по този начин всичко, което правим, всъщност е да забравим за малко, да отложим неизбежното. Колкото повече време прекарваме в зоната на бягство, толкова по-трудни стават нещата във времето. Когато например влезем в интернет да учим, а 10 минути по-късно започваме да сърфираме безцелно в продължение на три часа. За някой пък емоционалното хранене може да бъде зоната на бягство. Всичко, което правим, за да избягаме от реалността, и в дългосрочен план ни отдалечава от нашите цели и мечти, е зоната на бягство.

Зоната на илюзията

Тази зона се характеризира с неща, които смятаме за спешни и важни, но това е просто илюзия, която ние сме сътворили в своята глава.

Случвало ли ти се е да имаш изключително дълбок и ценен разговор с твой близък човек, човек, на когото наистина държиш, човек, когото истински обичаш? По средата на този разговор обаче ти звъни телефонът, непознат номер, и ти какво правиш? Автоматично вдигаш, понеже може да е нещо важно. Живеем в илюзия, че това обаждане е спешно, защото телефонът звъни сега и е нещо съществено. Повечето хора излизат от разговора и от дълбочината, до която са достигнали, и директно влизат в „спешното и важно” нещо – позвъняването от непознат номер. 

Зоната на илюзията доста често ни държи в оковите си и поради страха, че нещо лошо може да се е случило и само ние можем да помогнем в случая. Обикновено мозъкът си представя какви ли не сценарии, в които само ние можем да се притечем на помощ. Създаваме илюзия, че това позвъняване, този имейл или тази нотификация е по-важна от това, което правим в момента. Огромна част от хората обичат да живеят в такава илюзия, че са непрекъснато заети, защото предпочитат заетостта пред бездействието. Това, естествено, е личен избор, който най-често обаче са направили, тъй като не знаят за следващото ниво – продуктивността!

Реактивната зона

От тази зона няма измъкване, това са нещата, които наистина са спешни и важни, нещата, на които със сигурност трябва да обърнем внимание. Отиваме на важно интервю за работа, но стъпваме накриво, падаме по стълбите и чупим крака си на две места. Определено много по-разумното в случая е да се погрижим за крака си и за здравето си, така че интервюто за работа може да почака малко. Никой от нас не може да избегне реактивната зона, това са нещата, които не са били в плановете ни, които не сме предвидили, но те се случват. Ако детето ти вдигне висока температура, със сигурност трябва да се погрижиш за него сега, веднага, а не например да сърфираш безцелно в интернет или социалните мрежи. 

Огромната разлика между реактивната и илюзорната зона е, че едните неща наистина са спешни и важни за нас, докато на другите придаваме илюзията, че са такива. Понякога сме способни да влезем в транс и да бъркаме тези две зони въпреки огромната разлика между тях. Затова е много добре да използваме треньор, ментор, приятел, който да ни помага да ги разграничаваме, защото обикновено нещата се виждат много по-добре отстрани.

Първата и най-значимата зона за нашето дългосрочно развитие, успех и щастие е…

ЗОНАТА

ЗОНАТА се характеризира с неща, които изобщо не са спешни, обаче са най-важните в дългосрочен план.

Изобщо не е толкова спешно днес да направиш 10 000 крачки, тренировка, да пиеш достатъчно вода, да се храниш с добра и богата на нутриенти храна, но е много важно. Не е спешно днес да нахраниш мозъка си с добра храна (30 минути четене на книга за личностно развитие), но е много важно да го правиш в дългосрочен план. В ЗОНАТА се намират всички тези дейности, които изобщо не са спешни, обаче са най-важните! Това са действията, които ни приближават към целите, мечтите, към нашата визия за живота ни. 

Чрез непрестанното повтаряне на тези действия изграждаме навици. Ние, хората, сме същества на навиците си и до голяма степен именно те определят качеството ни на живот и нашата съдба. Това, което се случва най-често обаче, е, че повечето оставят ЗОНАТА за най-накрая, ако изобщо остане някакво време и сила за нея. Същото е като със спестяванията – бедните хора спестяват пари след всички разходи, богатите първо плащат на себе си, те спестяват преди всички разходи и точно затова са богати. Това, което бедните правят с парите си, е същото, което „бедните на време“ правят с времето си. Повечето хора нямат време, понеже прекарват огромна част от него в бягство и илюзия, животът ни таксува поравно в Реактивната зона и накрая остава ЗОНАТА. Затова трябва първо да „платим“ на себе си, първо да отделим от своето време за ЗОНАТА.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *