1 Експеримент, който промени живота ми!

Можем да бъдем по-продуктивни! Можем да имаме повече енергия! Можем да имаме повече време!

Към всички тези неща добавяме, че всичко това ще ни донесе много по-здравословен начин на живот.

Звучи като сериозно обещание, нали?

Да, такова е!

Всичко това можем да постигнем чрез една проста размяна на време.

Дълго време си лягах в 1.00 часа, ставах към 9.00 (8 часа сън), обикновено закусвах и сядах да уча разни неща, които помагат за професията ми. След това излизах навън и бях свободен до около 19.00 часа, виждах се с приятели и се забавлявах. В 19 бях на тренировка, тренирах всеки ден и никога не изпусках тренировка. Тренировката продължаваше до 20.30, в 21.00 бях вкъщи и докато се изкъпя и вечерям ставаше 22.00 часа. Тогава сядах да работя – до около 1.00 часа (което са 3 часа).

Това нещо го правих близо 6 години.

Един ден, мой добър приятел ми сподели, че си ляга в 22.00 часа и става към 5.00 часа сутринта, правел го от 2 седмици и се чувствал супер. В началото му се подигравах, че полудява. Той обаче продължи да ме убеждава, че трябва да пробвам.

Непрекъснато ми обясняваше, че най-качественият сън е от 22.00 до 2.00 часа и че само този сън ни стига, за да функционираме нормално. Че е безумно да сядам да работя, когато съм най-уморен. И че сутрин съм най-отпочинал и съм три пъти по-ефективен, а мозъкът ми работи на съвсем други обороти.

“Трябва да пробваш, само за една седмица, – казваше той, – ако не ти харесва, пак се върни към стария си режим.”

Реших да пробвам!

Беше зима и се стъмваше много рано. Първият ден бях в леглото в 22.00 часа (груба грешка!), въртях се един час докато заспя, станах в 7.00 часа. Моят човек ме посъветва в началото да съм в леглото още в 21.00 часа – докато свикна. Също така ме посъветва един час преди това да не седя на компютъра и да не гледам никакви монитори.

Послушах го. Бях в леглото точно в 21.00. Чувствах се като пълен психопат, който си ляга с кокошките. Усещах, че изпускам нещо, мислех си, в момента приятелите ми се забавляват някъде, а аз си лягам да спя, аз съм луд.

Събудих се в 5.00 сутринта, навън беше тъмно, чувствах се вече напълно луд. Измъкнах се на пръсти от леглото и седнах да работя в другата стая. Интересното беше, че наистина бях ококорен и имах толкова енергия, че попивах всичко което прочета, схващах всичко наистина много по-бързо.

Бях много изненадан, чувствах се наистина като свръх човек.

Нямах търпение да споделя опита си с моят приятел. Той ми каза да продължавам в същият дух.

На следващия ден бях пак в 21.00 часа в леглото. Веднага заспах, може би защото бях буден от 5.00 часа. На другия ден се събудих в 4.00 – пак супер енергизиран. Стреснах се, казах си, че напълно откачам. Седнах да работя, навън беше толкова тихо и спокойно… Всички спяха. За 3 часа свърших работа, която обикновено върша за 2 дни по старият ми график.

Вече бях много „зарибен” да продължа, изчетох много материали за съня, за това как да оптимизираме тялото си, за да имаме още повече енергия.

По новия график, работният ми ден свършваше към 9.00 часа, когато другите ставаха. Вече нямах никакви задължения и имах 12 часа на разположение. Работата, която свършвах, беше много повече, а имах и много повече енергия.

Всеки един час сутрин се равняваше на няколко часа вечер, просто бях съвсем друг човек, мозъкът ми работеше на съвсем други обороти. Резултатите не закъсняха. Имах голям професионален успех, а целият ми ден беше свободен.

Поради новия ми, различен график се запознах с много интересни и различни хора. Запознах се с хората, които лягат рано и стават рано. За тях мога да кажа, че са изключително проактивни и интересни хора.

Видях, как в 7.00 сутринта в басейна всъщност има хора, които започват деня си с това, което е най-важно за тях.

Видях че винаги имаме избор и е страхотно, когато сложим най-важните неща за нас на първо място, а не на последно.

Кое е най-важното за теб? Колко често го правиш?

Ако го правиш всеки ден, на кое място е – най-отпред или най-отзад?

Ако мечтата ти е да бъдеш писател, но в момента работиш като сервитьор, кога пишеш? Пишеш след работа, след няколко бири с приятели, изморен (или пиян), или си лягаш рано и писането е първото нещо, което правиш?

Кое е първо? Мечтата ти или всичко останало?

Мечтата ти или това да гледаш снимки във фейсбук? Мечтата ти или това да гледаш един филм отново и отново? Мечтата ти или всички безцелни неща, които правиш?

Винаги имаме избор и винаги може да изберем по-добрата версия на себе си!

4 Comments

  1. Моят график е 23 – 07 часа и също мога да кажа, че се чувствам страхотно, защото обръщам достатъчно внимание и на социалната среда, в която съм, която най-често си ляга около 23 – 00ч, така не пропускам излизания с приятели и други, които може би щях, ако трябваше да си легна в 22ч.

  2. Чудесна статия!
    Аз ставам в 5 сутринта и до 6:30 е времето само за мен, в което тичам навън и после малко упражнения, дори и в студа. Прехвърлям задачите за деня, а понякога дори не мисля, наслаждавам се на момента! Чувствам се толкова тонизирана, позитивна и изпълнена с енергия, че дори нямам нужда от кафе!
    И да това е само една крачка по пътя на промяната!

    • Страхотно. Продължавайте все така. Радваме се, че се чувствате все по-добре. Оставаме на разположение за Вас. Поздрави.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *